Onlinekurs i yoga og mindfulness

Lotus pust og balanse har nå lansert et nytt nettkurs for smertemestring ved hjelp av yoga og mindfulness. 
Her kan du lese mer om kurset og tankene bak. 
For å kjøpe kurset må du gå inn på linken nederst i saken. 

Vi er stolte over å lansere et nytt online-kurs som omhandler å forløse smerte med yoga og mindfulness. For oss er dette temaet svært interessant og nyttig å lære mer om, og vi vet hvor utmattende og frustrerende vedvarende smerte kan være. Vi opplever at yoga og mindfulness, er viktige verktøy som hjelper oss å leve med noe smerte og forløse smerte. Yogaøvelser gjør at vi kan løse opp spenninger og stivhet, pusteøvelser hjelper oss å finne ro og dempe smerte, meditasjon gjør at vi kan romme den og ikke gå inn i frykt og stress, og kroppsskanninger gir oss avspenning og hvile, gjør oss istand til å være med kroppen vår på en god måte, kjenne hva som skjer i kroppen, stoppe smerte fra å forverres og også kjenne på hva som er bra i kroppen tross alt. Yoga hjelper oss å hente fram det positive, våre ressurser og får oss til å se forbi smerten og diagnosene.

Det har vært utrolig interessant å finne ut mer om hva som skjer i kroppen og nervesystemet ved kronisk smerte, for å kunne lage dette kurset til deg. Med vår bakgrunn som helsepersonell og med yoga-lærdommen vår, ønsker vi derfor å undervise om smerte, og hjelpe deg til bedre forståelse og mestring.

Kronisk smerte består av langt flere faktorer enn bare selve smertesignalet i nervesystemet. Når vi lever med kronisk smerte, aktiveres tankene og følelsene våre i tillegg til den fysiske smerten, og skaper et smertebilde og et mønster i nervesystemet, som blir svært sterkt og tydelig. 

Tankene våre blir ofte negative når vi har mye smerte, og det er ikke rart… Følelsene våre sier oss at smerte er skummelt, farlig, vi blir redde, frustrerte, sinte, maktesløse, slitne, utmattede osv. Og alt dette sammen med selve smertesignalene, gjør at det skapes mer smerte, vi blir oversensitive for det minste smertesignal (som kanskje ikke er noe farlig i det hele tatt), og dermed er vi inne i en ond sirkel.

Og det dannes i tillegg sterke baner i nervesystemet, som gjør at vi får stor grad av indre stress – altså aktiveres det en sympatikusfyring i det autonome nervesystemet – og kroppen går inn i en frykt, flukt og kamprespons. Og det skjer fordi kroppen i utgangspunktet er laget slik at den skal beskytte oss mot fare, men den skiller ikke mellom akutt fare og vedvarende "fare"; stress, kronisk smerte osv. 

Denne aktiveringen av overlevelsesmodusen/beskyttelsesmekanismen vår, skaper i tilfeller med kronisk smerte – igjen mer stress, bekymring, spenninger og ubalanse, noe som igjen forsterker opplevelsen av smerte (akkurat det samme skjer i grunn ved kronisk stress, angst, depresjon o.l).

Det skal sies at smerte ikke er et valg. Smerte er smerte – men lidelse (når tankene og følelsene våre også aktiveres) – den er et "valg" (ubevisst), og den delen av smertebilde kan vi gjøre noe med. Ved å jobbe med å øke bevisstheten vår og endre mønstre i nervesystemet, kan vi få smerteforløsning. I vår utdanning som Pust Yoga-instruktører, fikk vi god kjennskap til sammenhengen mellom yoga og nervesystemet (og selvsagt har vi som helsepersonell, en faglige forankring i bunnen).

Og her kommer de 8 grenene i yoga inn…for yoga hjelper mot smerte:

  • Holdningene til livet og en selv – yama og niyama – kan lære oss hvordan vi kan forholde oss til kronisk smerte på en bedre måte.
  • Rolige yogaprogram (Asana) med pust og bevegelser, kan minske spenninger, stivhet, stoppe negative tanker m.m.
  • Pusteøvelser (Pranayama) roer ned det autonome nervesystemet – og påvirker smerte direkte og reduserer den.
  • Å vende seg innover (Pratyahara) og utforske og observere det som er i oss her og nå – lærer oss å ikke fortrenge smerte, men å spille på lag.
  • Kroppsskanninger og oppmerksomhet (mindfulness) (Dharana) – gir uvurdelig avspenning, hvile og forløsning av smerte.
  • Dype meditasjonsøvelser (Dhyana), hvor vi kommer inn i tha-energi – skrur av smerteresponsen.
  • OG til slutt – får vi en forløsning – vi kommer til et sted hvor vi kan slippe smerte, stress, jag, og bare være oss selv (Samadhi).

Det gjelder å aktivere tha-energien (parasympatikus) – altså det motsatte av ha-energi (sympatikus). Og her kan vi bruke yoga-og mindfulnessøvelser helt bevisst og målrettet, for å dempe og forløse smerte. Det vi gjør er en form for omprogrammering, vi skaper rom for å stoppe opp, observere smerten, anerkjenne og akseptere smerten, tåle å romme den litt, for så å prøve å gi slipp på den. Og vi bringer inn ro, medfølelse, tålmodighet, mildhet, tillit, ikke-voldelighet – det motsatte av kamp, bitterhet, vonde følelser mot egen kropp, bite tennene sammen-holdninger, flukt fra smerten osv. (som jo er lett å ty til når kroppen gir oss juling og er ugrei). 

Hvilken gave yoga er, er det inntykket vi sitter igjen med etter å ha fordypet oss i dette. Og vi håper dere også innser hvilken verktøykasse yoga kan gi dere. Hvilke gulløvelser dere kan få tilgang til og bruke etter behov. Pusten og kroppen vår er utrolige redskaper vi har tilgjengelig, hvis vi våger å spille på lag med dem og utforske mulighetene som ligger i oss. Og hvis vi har kroniske smerter, må vi begynne å behandle oss selv med empati, medfølelse, mildhet, mykhet, som en god venn, samarbeide med kroppen og pusten, og på denne måten omprogrammere hjernen og nervesystemet, slik at vi kan leve med noe smerte (hvis diagnosen tilsier det), men gi slipp på lidelsen og finne glede og tilfredshet. Du er IKKE smerten din. Du er IKKE en diagnose – du er DEG – med alt det innebærer. Yoga hjelper oss å se dette. Leksjoner og øvelser ligger klare i kursportalen og venter på deg – det gjenstår bare å lære dem og bruke dem til ditt eget beste – namaste

Du kan kjøpe kurset her: https://lotuspustogbalanse.simplero.com/purchase/49084-Forls-smerte-med-yoga-og-mindfulness-flg/special/1mXUSKMUF4vQ5GcbJCMoCrpf