Hvorfor yogapust virker positivt på oss med fibromyalgi.

Jeg har selv hatt fibromyalgi i mange år, og det ble ikke spesielt bedre da jeg for 5-6 år siden også fikk problemer med stoffskiftet. Jeg slet med smerter, utmattethet, stive, vonde muskler, dårlig søvn, tørre øyne, et hode som var uklart og tregt, angst/depresjon og mye mer, som mange av dere sikkert har opplevd. Da jeg møtte veggen på jobb gang på gang, og overskudd til noe annet enn ren overlevelse, var noe å se langt etter, skjønte jeg at jeg måtte gjøre endringer. Jeg begynte å meditere, og fortsatte på mindfulness-kurs, så ble det yoga, og så ble det en utdannelse i pustyoga. Det siste ga meg en dypere forståelse av hvordan det autonome nervesystemet fungerer, noe som gjorde at jeg virkelig skjønte hvorfor jeg var i ubalanse og hva jeg kunne gjøre for å få det bedre.

Og med min nyvunne visdom og kunnskap, så oppstod et ønske om å lære teknikkene videre. For ved å lære bort til andre, gir jeg andre muligheten til å gjøre gode endringer, og samtidig fortsetter jeg min egen utvikling, for når du er instruktør, må du hele tiden holde deg oppdatert, jobbe med deg selv og utvikle din egen praksis.

Å praktisere er utrolig viktig. På denne måten baner vi nye veier i nervesystemet, og skaper bedre mønster. Et eksempel: dere kjenner sikkert til hvordan smerte forsterkes, og for oss med fibromyalgi, utvikles det fort et smertemønster. Men jeg har oppdaget at via pusten og enkle yogaøvelser, samt meditasjon, så roer jeg ned smerteopplevelsen, ved at jeg kan være i smerten, med pusten på lag, uten å få panikk, uten å spenne meg og forsterke smerten. Jeg har lært meg at smerte kommer og går, den flytter på seg,,,men hvis den ikke får ta så stor plass, ikke styrer meg, eller gjør at jeg blir redd og anspent, så forsvinner den raskere. Den blir ikke så dominerende, og via pusten kan jeg puste inn i smerten og prøve å gi slipp på utpust.

Derfor er pusteteknikk, pustemeditasjon, og forståelse omkring pusten så viktig! Og pusten kan brukes aktivt, for å påvirke det autonome nervesystemet, det ikke viljestyrte – likevekstsystemet til kroppen. Og det er nettopp det vi oppnår med yoga; yoga skaper balanse i oss – balanse i det autonome nervesystemet. Og ved å praktisere yoga, helst litt daglig, opplever jeg å ha en bedre balanse, mindre smerte, mer ro, bedre søvn. Jeg har til og med lært øvelser, som fukter øynene!

Det autonome nervesystemet styrer hjertefrekvensen, pustefrekvensen, hormonsystemet, kjertelfunksjon, immunsystemet, funksjon i glatt muskulatur (tarmen)og ikke minst er det av stor betydning at det er balansert, for å ikke skape stressrespons! Det består av to deler: sympatikus og parasympatikus, som hver sørger for overlevelse, kamp, flukt og motsatt, ro, hvile, søvn osv. 

Når man er kronisk syk, oppstår ofte en overaktiv stressrespons i kroppen, og det kan være vanskelig å skru av stressbryteren. Og det er ikke rart, for med dårlig helse, dårlig funksjon, ofte økonomisk nedgang, nav, sykemeldinger osv. blir vi gjerne stresset. Det kan føles som om kroppen (og ofte også hodet) går på høygir, men man kan allikevel være fryktelig sliten. Jeg opplevde å enten være veldig giret og anspent, jeg holdt pusten, pustet mest i brystet i perioder, for så å gå helt i kjelleren og være utmattet og depressiv. Altså ingen balanse akkurat…Smerten skaper også stress i seg selv, og mens vi kaver og prøver å holde oss i gang til tross for at kroppen skriker stopp og smerten sier hvil, og så blir sympatikus-fyring mindre akkurat,,,, og vi forsterker ubalansen. Selvfølgelig ikke med vilje! For hvordan skal man mestre hverdagen og alle gjøremål med en kropp som aldri fungerer… Jeg har ofte lagt stein til byrden og tenkt at jeg må skjerpe meg,,,men det gjør bare vondt verre.  Og presset utenfra, er jo der…så det skal mye til å stå i kronisk sykdom – ikke rart det skaper stress!

Men det er her yogaen kommer inn…med sin balanserende effekt. Og dette ble mer og mer tydelig for meg, ettersom årene gikk med mange timer ”på matta” som vi sier, hvor jeg sakte nærmet meg mer balanse. Så derfor startet jeg et firma som skal selge online-kurs som omhandler temaene yoga, pusteteknikk, meditasjon og mindfulness. Og nå vil jeg dele det første kurset vi tilbyr (som er et gratiskurs, for å gi dere en introduksjon i hva vi skal drive med), nettopp fordi jeg vet at dette fungerer for oss som har fibromyalgi. Dette er ikke et quick-fix konsept, men en seriøs, stødig og kontinuerlig prosess, som jeg inviterer dere inn i. Og de fleste av dere vet jo, at fibromyalgien er en kronisk tilstand. Det som blir viktig for oss, er å finne metoder og verktøy (som passer for oss), slik at vi får bedre livskvalitet og bedre funksjon. Og på sikt, så tror jeg det kan dempe en negativ utvikling av sykdommen, og i beste fall bremse den og gjøre den mindre framtredende.

Så til alle dere der ute som sliter på grunn av fibromyalgi: prøv yogapust, og se hva som skjer. Vær tålmodige med dere selv, aksepter at endringer tar tid. Vær vennlige med dere selv, og gi dere selv disse viktige pausene i hverdagen. La pusten få utvikle seg til å bli gradvis bedre fungerende, og se hva det gjør med kropp og sinn. Jeg håper dere får glede av gratiskurset; lær avspenning via pusten. Link til påmelding ligger vedlagt. Alt foregår på nett, via mail, hvor dere får instruksjoner og video, en ny hver uke i 4 uker. Så ikke noe stress, gjør øvelsene hjemme i egen stue, når det passer dere!

” Du kan ikke stoppe bølgen,,,men du kan lære deg å surfe” – Jon Kabat Zinn

 

Mvh. Elisabeth Thorsby

LINK TIL GRATISKURS:
https://lotuspustogbalanse.simplero.com/page/56377-meld-deg-paa-gratiskurs-i-avspenning-via-pusten-og-enkle-yogaoevelser