SISTE STIKK INNEN FIBROMYALGI-BEHANDLING

Etter måneder til sengs, kronisk eller kanskje dobbel kronisk migrene og etter hvert også vertigo (krystallsyke) visste jeg ikke mine arme råd. Alle råd var forsøkt, både fra oven, neden og midt i mellom hos legen. 

Øvelser spesifikt for krystallsyke hjalp litt, men forsvant ikke. Jeg ble tipset av en venn om IMS. Hans kone ble kvitt migrene og krystallsyke på denne måten. Jeg var desperat og bestilte meg time. Ingenting å tape. Migrenen og krystallsyken forsvant på 1 1/2 behandling. Nærmest som et mirakel, men var egentlig logisk. Jeg hadde til slutt så store nakkeproblemer som forplantet seg som hevelser oppover ørene og til ansikt/hode. Jeg var i lange perioder også veldig hoven i ansikt og bihuler var tette. Etter disse to behandlingene oppfattet jeg meg som kurert. Men noen uker senere snek krystallsyke og igjen kronisk migrene på. Så jeg gjenopptok behandling og forsto at jeg ikke bare måtte behandles akutt, men også forebyggende. Men det merkeligste og beste av alt, var at jeg merket over noen uker at også fibromyalgien min ble betraktelig bedre. Det var virkelig en ekstra bonus. Jeg tok pauser fra behandling og etter 2-5 uker forverret stivhet og smerter seg. Væskebalansen endret seg også, ved at jeg fikk ut mye væske spesielt første døgnet etter behandling. Vannansamling er for mange med fibromyalgi et problem. På den ene siden er man trengt hele tiden, men når endelig på toalettet får man ikke tømt seg for urin likevel. Men det fikk jeg etter denne behandlingen. Det var som om kranen åpnet seg.

Derfor vil jeg gjerne dele informasjon og litt fakta om følgende behandling for mine muskulære problemer i fibromyalgi-diagnosen som er svært lite kjent enda i Norge. Denne behandlingsformen er nok den typen som har gjort størst vei i vellinga for min del – noen gang! Den har blitt benyttet i snart 3 år, 1 av de sporadisk og 2 år fast. Jeg skulle ønske at jeg hadde funnet behandlingsformen lenge før jeg utviklet fibromyalgi for alvor. Da kunne jeg kanskje ha forebygget alvorlighetsgraden i sistnevnte diagnose. Jeg har jo hatt smerter i det jeg trodde var muskelfester to tiår, men som nok var muskelknuter sentralt i musklene og som nok gjorde at jeg først utviklet muskelsmertesyndrom og deretter fibromyalgi.

Mine mange prolapser forhindrer meg fra å ha utbytte av kiropraktikk og massasje er som å tenne på nervesystemet for meg med fibromyalgi. Jeg blir faktisk verre av det – mye verre. Dypnålsbehandling gjør meg migrenefri i lange perioder. Det virker til at man bostavelig talt stikker hull på byllen uten å rote med nerver på en slik måte at man blir slått i bakken. Behandlingen gjør meg bedre i stand til å trene da jeg får en annen bevegelighet i kroppen, mindre stivhet og mindre smerter. Ikke minst så er den rimelig.  350 kr pr behandling er nesten «gi-bort-pris» i fysioterapi-verdenen!

Dypnålsbehandling/Intramuskulær stimuli (IMS)/Tørrnålsbehandling (Engelsk: Dry Needling). Kjært barn har mange navn og behandlingen består i triggerpunktterapi med nåler. Behandlingen skal ikke feilaktig sammenblandes med tradisjonell akupunktur, som er en overflatebehandling sammenlignet med dypnålbehandling hvor man stikker dog med akupunkturnål en halv til en cm dypere (intramuskulært) rett i triggerpunkter i musklene. Dypnålbehandling er en behandling med vestlig opprinnelse, mens akupunktur har en østlig opprinnelse. 

Hva er triggerpunkter?

Ofte når vi har smerter i kroppen er triggerpunkter enten hovedårsaken til problemet eller ofte en del av det. Triggerpunkt skal dog ikke sammenblandes med fibromyalgipasienters tenderpunkter eller også på bedre norsk ømme punkter. Gjenkjennbare ømme punkter minst 11 av 18 for diagnosen har bare fibromyalgipasienter. Triggerpunkter har alle, også helt friske. 

Et triggerpunkt (myofascial tenderpoint), er et hyperirritabelt punkt (muskelknute) i muskelen som kan gi smerteutstråling. Vi skiller mellom aktive og latente triggerpunkt. Det er faktisk slik at de fleste av oss stadig går omkring med triggerpunkter uten å kjenne til det (latent triggerpunkt). Punktet vil hele tiden finnes der, og kan ved en ytterst liten irritasjon aktiveres og utløse de karakteristiske symptomer man får av dem (aktivt triggerpunkt). Et triggerpunkt er alltid ømt om man trykker på det, og kan gi utstrålende smerte til en annen del av kroppen, samt såkalte autonome fenomen. De autonome fenomenene formidles via det autonome nervesystemet (ting vi ikke selv kan styre) og kan oppleves i form av økt svetteaktivitet, at blodårene trekker seg sammen, eller utvider seg, (som kan gi hodepine og fremprovosere migrene), tinnitus (øresus), hørsel- og synsforstyrrelser. Forskningen er ikke klar på det siste punktet, men forskerne mener at myofaciale muskelknuter som ikke løses opp, kan påvirke hele hormonsystemet negativt. Hormonforstyrrelser er krevende i seg selv, men en ekstra belastning ved fibromyalgi for mange. Knutene kan forhindre sunn transport av væske. Ikke minst kan knutene bli så belastende og stramme at de forårsaker prolaps i ryggvirvler i tillegg til artrose (leddslitasje). Mine prolapser som var hyppige (1-5 ganger pr år), skjer høyst 1 gang pr år nå etter dypnålbehandling startet.

Den smerten som stråler ut fra et triggerpunkt, legges alltid til et bestemt sted avhengig av hvilken muskel som er irritert. For eksempel stråler smerten fra et triggerpunkt i m. infraspinatus på baksiden av skulderen, alltid ut til framsiden av skulder og/eller ut i armen. Isjias smerte kan forårsakes av triggerpunkter i setemuskulaturen (falsk isjias). Smerten oppleves da i setet og det kan stråle (referert smerte) ned på baksiden av låret. En nål som settes i muskelen mellom nakke og skulder, stråler opp på siden av nakken, forbi øre, panne og toppen av hodet. Det kjennes nærmest ut som en forbigående spenningshodepine.

Triggerpunkterproblemer kan forårsakes av traumer (ulykke, sportsskade, eller annen form for skade).

Det kan også skyldes gjentatte belastninger, uhensiktsmessige arbeidsstillinger og stress.

Dessuten kan triggerpunkter være sekundære til andre triggerpunkter eller interne lidelser.

Triggerpunkter har en tendens til at sende ut smerter etter et unikt mønster, som er karakteristisk for det enkelte triggerpunkt.

Triggerpunkter kan forårsake:

  • Hodepine
  • Migrene
  • Symptomer som karpaltunnelsyndrom (nedsatt følsomhet i fingre og hender)
  • Frossen skulder
  • Leddproblemer
  • Svimmelhet
  • Falske hjertesmerter (overfølsomhet)
  • Kronisk tretthet
  • Utstrålende smerter lignede isjias og hofteproblemer.

IMS, eller intramuskulær stimulering er en effektiv behandling av langvarige/kroniske smerter i muskel-og skjelettsystemet hos de fleste. Effekt, samt påvirkning av effekt vil variere. Langvarige problemer vil ta litt lenger tid å behandle og henger sammen med grad av ervervet overfølsomhet i nervesystemet.

Dr C.Chan Gunn fant for ca. 40 år siden så mange likhetstrekk blant kroniske smertepasienter. Han skjønte tidlig at det måtte være et system eller mønster.

Etterhvert er det blitt tydelig at nedsatt nervefunksjon (nevropati), ofte p.g.a. kompresjon/press enten på nerverot-nivå eller perifert ( f.eks der nerver løper gjennom muskler/sener), er årsaken til veldig mange smerte-tilstander i muskel- og skjelettsystemet. Herunder muskelsmerter/senebetennelser/tendinoser, dessuten ofte leddsmerter der senene går over ledd. Forskning er noe uklar på området, men det skal gjøres større studier på området. Men forskere mistenker økt forekomst av artrose (slitasjegikt) i pasienter med triggerpunkt-problemer. Dette fordi man får feilslitasje i ledd som følge av stivhet og smerter over tid.

 Gjør det vondt?

Det kommer mye an på hvor mye muskelknuter man har. Men generelt gjør det vondtgodt. Nålene kjenner man ikke. Men i det spenningen skyter ut av muskelen kan det være smertefullt i et raskt rykk. Det kan kjennes som en mini-lårhøne. Men det er godt når spenningen er utløst i muskelen. Min erfaring er at de første to behandlingene var ganske smertefulle, men når behandlingen holdes vedlike opparbeider man seg færre og mindre problem-muskler og dermed mindre smerter under behandling. Og skulle det gjøre veldig vondt en behandlingstime, så er det fordi det virkelig trengs! Man kan være øm og støl noen timer etter behandling og bør legge opp til en roligere dag uten for mye fysisk aktivitet for å få mest utbytte av timen. Som hovedregel skal man ikke ha smerter mer enn ut dagen på denne typen behandling. Da har trolig behandlingen vært for tøff og den kan få motsatt effekt. Målet er å avspenne musklene slik at man fungerer godt 6 dager i uken. Om man spenner musklene grunnet smerter etter behandling vil vinningen kunne gå opp i spinningen. Man lærer seg etter hvert å tilpasse behandling i samarbeid med fysioterapeut til generell form og planer for uken. Ofte er jeg i full fart etterpå etter 4-5 timer. Og når man kan erobre verden dagen etter og en hel uke fremover på en helt annen måte, gjør det faktisk ingen verdens ting å lide 20 minutter på benken og føle seg treningstøl ut dagen! Vinter trengs ukentlig behandling. Sommer kan jeg ofte greie meg med hver 14. dag.

Under innlegget finner dere også kilden til forskning på ca 110 fibromyalgi pasienter hvor halvparten fikk prøve ukentlig dypnålbehandling i 6 uker. De som ikke var i kontrollgruppen, hadde signifikant forbedring av smerter, søvnkvalitet og generell velværefølelse. Undersøkelsen ble dog ikke klinisk testet på skala av forbedring, men forskjellen i spørreundersøkelsen mellom de to gruppene som henholdsvis fikk og ikke fikk behandling, var store. Karin Forseth, ekspert på fibromyalgi og mange ganger foredragsholder innen fibromyalgi har oppgitt at behandling i triggerpunkter hos fibromyalgi kan medføre 30{fdbae124389c24fd167f61657d1f953d2af1bdc859570fcc8c99cb13a013f041} forbedring, da med tøying og ergonomi. Selv om det ikke finnes klinisk bevis for at triggerpunkt-terapi i form av dypnålbehandling virker på fibromyalgi-pasienter, finnes det mye forskning om behandling av triggerpunkter. Derfor er det også selvsagt nærliggende å tro at også dypnålbehandling kan være svært gunstig for mange fibromyalgi-pasienter. 

Hvis du synes dette kunne være en interessant behandlingsform for deg å prøve, skal du ta kontakt med fysioterapeut, treningssentre eller fysioterapisentre. Hvert behandlingsted har gjerne 1-3 fysioterapeuter som er videreutdannet til å utføre IMS/dry needling/dypnålbehandling og man spør ganske enkelt hvilken fysioterapeut som utfører slik behandling. Kanskje du som meg kan gå et nytt år mye bedre i møte? Ja, det håper jeg for dere alle medsøstre- og brødre med fibromyalgi.

Takk til NFF som gir gjesteskribenter som meg anledning til å dele tanker og erfaringer. Takk også til kildene for god informasjon. Ikke minst en stor takk til min eminente fysioterapeut Rikke Munk, for god behandling og støtte hver uke, hele året.

Glad og spisset hilsen, 

Renate Nordby Sandnes

Kilder:

http://www.akupunktur.no/id/528.0

http://www.activesportstherapy.ca/intra-muscular-stimulation/

http://www.imssmerteklinikk.no/Om-IMS/p2_articleid/11

http://www.jabfm.org/content/23/5/640.full

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23609584

*Dette innlegget er skrevet av en gjesteskribent, og er ikke skrevet av NFF.