Betennelse på hjernen

I 2012 rapporterte Jarred Younger, PhD, resultatene fra en undersøkelse som viste at lavdosert Naltrekson (LDN) kan redusere smertene betydelig hos mennesker med fibromyalgi. Nå forsker han videre etter selve årsaken til sykdommen og mye tyder på at alt sitter i hodet.

– Vi har funnet spesifikke kjemikalier i blodet som muligens kan forårsake kronisk smerte og fatigue hos kvinner, forteller Dr. Jarred Younger fra Stanford University School of Medicine i Palo Alto, California.

Disse kjemikaliene er del av et immunsystem som kanskje ikke fungerer som det skal. Men hvorfor og hvordan forstyrrer disse kjemikaliene immunsystemet?

– Det er mange kjemikalier som kan forstyrre immunsystemet, og alle virker på ulike måter. Leptin for eksempel, er et hormon som frigjøres av fattvevet i kroppen. Nivået av leptin er tre ganger høyere hos kvinner enn menn, og er ment å skulle kontrollere sult ved å undertrykke appetitten vår. Men, når leptinet kommer over i hjernen, påvirker det også immuncellene kalt microglia. Leptin gjør microglia ekstra sensitive slik at det øker sjansene for at de aktiveres. Når de aktiveres, frigjøres inflammatoriske kjemikalier som får oss til å føle smerte og fatigue. Siden leptin-nivået stiger når vi får mer fett på kroppen, kan fedme faktisk være en inflammatorisk tilstand. 

Les mer i Fibromyalgibladet nr. 2.15