Aromaterapi

Naturmedisinsk aromaterapeut Anita Skinnerlien ved Anitas Aromaterapi i Lillehammer
Medlem av Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon

Aromaterapi er en myk massasje av hele kroppen med eteriske oljer som er tilpasset den enkelte. Oljene kan være med på å lindre og forebygge både psykiske og fysiske hverdagsplager og har derfor en innvirkning på både kropp og sjel. Aromaterapi løser opp i stramme muskler og spenninger, forbedrer sirkulasjonen i kroppen, styrker immunforsvaret og er veldig godt for huden.

De eteriske oljenes innvirkning
Ved duftstimuli utskiller hjernen neurokjemiske stoffer:

  • Endorphiner – virker smertelindrende, gir velvære og oppstemthet
  • Serotonin – gir avspenning og ro
  • Noradrenalin – virker stimulerende og oppkvikkende

I massasjen absorberes de eteriske oljene via huden, følger blodbanen til de organer og områder i kroppen som trenger kraften fra de eteriske oljene.

Hvis vi ser litt nærmere på hvilken kraft det ligger i hver plante fra naturens side, kan det nesten virke litt for fantastisk. De inneholder flere kjemiske komponenter som f.eks:

  • Monoterpener – virker sterkt antiseptiske, stimulerende og løser opp i slagstoffer. Er mentalt klarnende og åpner opp for sinnet.
  • Fenoler – er den sterkeste gruppen av kjemiske komponenter og er effektive mot bakterier, sopp og parasitter. Gir livsglede og vitalitet.
  • Estere – virker krampeløsende og er betennelsesdempende og er derfor veldig bra for revmatikere. Har også en beroligende virkning.

Dette er noen av kjemotypene, og ved å kjenne til dem er det enklere å forstå at oljene er med på å bekjempe infeksjoner, er cellefornyende, utrensende, bedrer blodsirkulasjon, er slimløsende, antioksidante og veldig bra både for psykiske og fysiske problemer.

De eteriske oljene har flere bruksområder og kan brukes til å inhalere, gurgle, ha i badekaret, til fotbad, kompresser på sår, luftrensning osv. De kan også blandes i basekremer eller geleer og has i kapsler for innvortes bruk.

Les mer i Medlemsblad 3/14