NFFs 8. FAGKONFERANSE

Lørdag 15. mars var rekordmange 170 deltakere samlet til NFFs årlige og åpne Fagkonferanse på Scandic Hotell i Asker. Her kan du titte på foilene og få en kort oppsummering.

Først ute var forsker dr.med. Egil Andreas Fors, overlege på St.Olavs hospital, Smertesenteret om Fibromyalgi (FM) og smerte.FM regnes som prototypen på et sentralt smerte-syndrom. Som han siterte: «Å være syk er ille. Å være syk uten diagnose er verre. Å være syk uten å bli trodd, er et sant helvete». Forskning antyder at sykdommen skyldes endret funksjon i hjernenettverkene, da FM har endret aktivitet i hvilenettverket som kopler seg tettere mot insula (punkt i hjernen som er viktig for opplevd smerte). Denne økte kontakten er uavhengig av depresjon. Det viser forstyrrelse av koplingsevnen mellom spesielle hjernenettverk ved FM, som fører til økende spontan smerte. Det er også bevist økt glutamat (smertesendere) i insula. Mye tyder på at FM skyldes en sentral smerteforsterkning ved avvikende smertebearbeiding i sentralnervesystemet. Etter en nerveskade kan økt mengde smertesignaler til ryggmargen forårsake sentral sensitivisering. Sentral sensitivisering forårsaker unormale smertesignaler og øke frigjøring av glutamat (smertesendere) og Substans P (smertesubstans, peptidhormon i ryggmargsvæsken som sender nervesignaler til hjernen om smerteopplevelse). Flere studier viser at FM-pasienter har forhøyet glutamat og Substans P i spinalvæsken. I tillegg har ofte FM-pasienter andre langvarige (kroniske) smertelidelser, men dette blir ofte oversett. Konklusjonen er at fibromyalgi skyldes forsterket smerte-respons.

Forsker og lege Diana Kadetoff fra Karolinska Instituttet i Stockholm var dessverre forhindret fra å stille pga akutt sykdom i nær familie. I stedet stilte stipendiat Nina Groven, som har avlagt mastergrad i Nevrovitenskap (hjerneforskning) ved NTNU. Hun presenterte sitt masterarbeid om cytokiner ved CFS/ME. Cytokiner er små proteiner, produsert av immunceller og andre typer celler. Cytokiner er signalmolekyler i immunsystemer og i det perifere og sentrale nervesystemet. Det kan måles i serum og plasma (blod og kroppsvæske) og er en indikator på immunaktivasjon. Cytokinene produseres og utskilles av de hvite blodcellene og andre celler i kroppen som respons på stimuli. Stimuli kan f.eks være infeksjoner, fysiske traumer, trening. Nevrologiske prosesser påvirker immunsystemet, hjernen og visa versa. Nervesignaler foregår både kjemisk og elektrisk. Hennes hypotese er at det er en signifikant forskjell i plasma-cytokinnivå mellom pasientgruppen med CFS/ME og en kontrollgruppe. Nina Groven skal starte sitt doktorgrads prosjekt med undersøkelser av cytokiner på bl.a. fibromyalgipasienter i august 2014.

Ernæringsfysiolog Ingerid Øvreås v/Oslo universitetssykehus, Ullevål foredro om Kosthold ved fibromyalgi. Det er lite vitenskapelig forskning, men ved erfaring har hun kommet til noen nøkkelfingerregler: 250g frukt om dagen inkl 1,5 dl juice, minst 250 g grønnsaker (eksklusive potet og belgfrukter), fisk 2-3 ganger i uken (300-450g), magert kjøtt, grove kornprodukter (25g fiber pr dag), minst 1,5l vann om dagen, 3-4 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider (nøtter, frø, grønnsaker, frukt) om dagen. Har man problemer med blodsukkerreguleringen, må man være forsiktig med inntak av frukt og juice. Poteter, ris og pasta inneholder stivelse som er raske karbohydrater. Det betyr at glukosen blir raskt frigitt fra tarmen og fraktet over i blodet og man får en rask blodsukkerstigning. Personer som spiser rå mat (levende mat) har bedre vitamin- og antioksidantstatus enn de som spiser normalt, de har mindre stivhet og leddsmerter og bedre selvopplevd helse. Dette skyldes at enzymene i maten dør ved oppvarming varmere enn 40 grader. Innfør smoothies av frukt, bær og grønnsaker i hverdagen! Lag wraps i matpakken i stedet for vanlig brød. Bruk tørket frukt og grønnsaker som snacks. Lag sunne kaker og erstatt sukker med stevia eller sukrin. Bytt ut smør med cocosa. Unngå hvetemel og gjær, forsøk bakst med annen type mel og surdeig. Sjekk om du har matintoleranser eller cøliaki. Forsøk gjerne eliminasjonsdiett, rotasjonsdiett, Fodmap. Øk inntaket av omega 3-fett og reduser omega 6. God vitamin D-status er viktig for helsen. Sol deg 15 minutter hver dag midt på dagen om sommeren uten solkrem.

Til sist var vi så heldige å avrunde dagen med Kjetil Kristoffersen. Kjetil var den lovende fotballspilleren som ikke lot seg knekke da han måtte legge opp på grunn av skade 22 år gammel. Han holdt et inspirerende foredrag om de virkelige verdier – og hva de koster. Han var ydmyk, direkte og reflektert og ga av sine private opp- og nedturer. Det var ikke langt fra latter eller tårer i salen, og kanskje vi skal lytte til hans råd: Fortell om våre svakheter, det er slik vi får godhet for hverandre – og slik vi kan hjelpe hverandre.

 

Norges Fibromyalgi Forbund takker alle de utmerkede foredragsholderne som ga av seg selv, sin kunnskap, erfaring og sin tid. Hjertelig takk.