BAKTERIEMAT

Professor Arnold Berstad skriver i det siste medlemsbladet at mange FM-pasienter får nærmest invalidiserende symptomer etter inntak av «bakteriemat».

Bakteriemat er tungt fordøyelige karbohydrater.FODMAP (som står for Fermenterbare, Oligosakkarider, Disakkarider, Monosakkarider og Polyoler) er en oversikt over de tungt fordøyelige karbohydrater. En lav FODMAP-diett lindrer symptomene ved irritabel tarm, men tar ikke ondet ved roten. Tilsvarende funn er gjort ved glutenfattig kost, noe som betyr at gluten også er bakteriemat. Laktose (melkesukker) er også blant de tungt fordøyelige.

Se gjerne Helsedirektoratets publisering av en FODMAP-tabell på norsk, vedlagt.

Hele publikasjonen kan lastes ned gratis fra: http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kosthandboken-veileder-i-erneringsarbeid-i-helse-og-omsorgstjenesten/Publikasjoner/Kosthåndboken_3.pdf