WEB TIPS

Nedenfor finner du tips om hva som kan bedre helsetilstanden for deg med fibromyalgi.

Vi minner om at pasienter med fibromyalgi har ulike symptomer og plager. Derfor har medikamentene og tipsene forskjellig virkning. NFF råder sine medlemmer til å prøve midlene i samråd med sin lege. Midlene under ”Medikamenter” er meget sterke og derfor reseptbelagt.

Kosttilskudd:

– Antioksidanter: Både som tilskudd og i naturlig form som nyper, blåbær, tyttebær, multer, grønnkål m.m. og vitamin E. Det finnes nå et apparat som kan måle antioksidant nivået.

– Fibromyol: Et naturprodukt bestående av Tusenfrydblomst, effektiv ved muskel- og leddplager, hodepine og er beroligende, Oliven som er særdeles virksom ved virus og bakterier, Mandel som gir bedre nattesøvn og Rød Vinranke som virker effektivt ved kronisk tretthet.

– Fluflex: Naturprodukt som aktiverer immunforsvaret. Hemmer skadelige parasitter, mikrober, bakterier, virus, sopp samt muterte, betente og døde celler.

– Griffonia: Inneholder Omega-3 fettsyrer, vitamin B, aminoyren 5-http (5-hydrocytroptofan). (Studie foretatt av homøopat og akupunktør Erland Halden ved Østlandsklinikken på Flisa og Arena Klinikk, Oslo)

– Magnesium: Små mengder magnesium bidrar til å frigjøre energi fra maten og å bygge nye celler, får musklene til å slappe av og virker forebyggende på høyt blodtrykk. Magnesiummangel gir tretthet, dårlig matlyst, søvnproblemer, apati, dårlig hukommelse, inkontinens og muskelkramper i arterieveggene. 4-600 mg magnesium på kvelden kan bedre søvn, motvirke kramper i muskulaturen (særlig legger) og lindre smerter. (Dr. Roald Strand, Kilden Helse i Oslo)
– Omega 3 (kapsler): Best virkning fra animalske fettsyrer (Eskimo-3, Picasol….). Inneholder prostaglandiner som er en stor gruppe hormonlignende stoffer som virker lokalt på cellene. Disse påvirker bl.a. glatt muskulatur, trombedannelse og betennelser/inflammasjoner. Økt inntak av Omega-3 vil hemme Omega-6-prostaglandinsyntesen på samme måte som NSAIDs og COX-2-hemmere. Omega-3 fettsyrene EPA og DHA virker også beskyttende mot ondartede hjerte-arytmier. (Forsker Anna Haug og Olav Albert Christophersen, universitetet for miljø- og biovitenskap)

– Rød pepper (kapsler, kayennepepper): Påvirker Substans P i ryggmargsvæsken som videreformidler smertesignaler.

– Selen: Essensielt spormineral som må tilføres kroppen gjennom kostholdet. Finnes særlig i kjøtt, lever, nyrer, fisk, skalldyr, nøtter, ølgjær, brokkoli, løk, korn og flere krydderurter. Selen stimulerer immunforsvaret, er antioksiderende, regulerer vevshormoner (for eksempel prostaglandiner som har betydning for smerteterskel), øker cellenes motstandsevne mot kreft, aktiv motgift mot tungmetaller, radioaktiv stråling, alkohol og enkelte bivirkninger fra medisiner. Selen styrker også funksjonen av hjertet, lever, skjoldbrukskjertel, bukspyttkjertel og prostata. Lave selenverdier øker risikoen for hyppige infeksjoner, allergi og astma, kreft, hjerte- og karsykdom, reumatiske sykdommer, bindevevssykdommer, eksem, sklerose, for tidlig aldring.

– Vioflex: Inneholder glukosamin, gurkemeie, beta sitosterol, Vitamin K og D. Glukosamin er en veldokumentert bruskoppbyggende og betennelses-dempende substans. Gurkemeie i høy dose er en effektiv betennelsesdemper. Betasitosterol har en sterk antiosidant- og betennelseshemmende effekt og er immunmodulator. Vitamin D er viktig for oppbygning av bensubstans samt immunmodulator. Vitamin K styrker bensubstansen på begge sider av leddet. Effekt kan påberegnes etter et par måneders bruk. Erstatter tidligere Vioxx og Celebra, men er et naturprodukt med betennelseshemmende effekt. Like virksom som NSAID, men effekten kommer ikke like raskt. Produktet er utviklet av Dr. Paul Clayton i Care Pharma. Vioflex selges ikke i Norge, men via firmaet Accur i Sverige: tlf +46 3300 3000 faks: +46 333 70 450. Grunnet reglene fra tollmyndighetene, må alle varer fortolles med personnummer. Giro følger med varene som kommer i posten. (Dr. Roald Strand, Kilden Helse i Oslo)

– Vitamin D: naturlig sol, tran, torskelever, makrell i tomat m.m.

– Zenbev: Er et naturprodukt utviklet av den kanadiske psykiateren Craig J. Hudson. Zenbev tilfører hjernen det råstoffet den trenger for å produsere serotonin og melatonin. Virkningen styres av lys og mørke. Tar du Zenbev om kvelden, vil mørket sørge for at serotonin omdannes til melatonin som gir deg en lett søvndyssende effekt. Tar du Zenbev om morgenen, vil dagslyset stimulere omdanningen av tryptofan til serotonin. Det gir deg en lett beroligende og avslappende effekt og motvirker stress, uro og lett nedtrykthet. Hovedbestanddelen er avfettet gresskarkjernemel og har et naturlig høyt innhold av aminosyren tryptofan. I tillegg inneholder Zenbev flere matbaserte ingredienser: dextrose, risstivelse og en celluloseforbindelse. Kjøpes i helsekostbutikker.

Medikamenter:

– Cymbalta (reseptbelagt): Medisin til bruk for smerter ved diabetisk neuropati med virkestoffet Duloxetine. Legemiddel-produsent er Lilly. Dette kan brukes mot fibromyalgi. Vi er kjent med at det er bivirkninger som kan forårsake skader på lever og nyrer. Middelet er opprinnelig et anti-depressivt middel som virker smertestillende på sentral-nervesystemet. Ta kontakt med din lege.

– Lyrica (reseptbelagt): Medisin for nevropatisk smerte med virkestoffet pregabalin. Legemiddelprodusent er Pfizer. Dette kan brukes mot fibromyalgi. Vi er kjent med at det er en del bivirkninger på legemiddelet som væskeansamling i kroppen og vektøkning som følge av dette. Middelet er opprinnelig en anti-epilepsi medisin. Ta kontakt med din lege.

– Melatonin: Kroppens søvnhormon. Tilskudd kan fås på resept.
(Dr. Anne Kristine Nitter)

Annet:

– Aktiviteter som ikke fører melkesyre til musklene – husk uttøyning

– Et godt søvnmønster – hold deg varm på føttene, gjerne ved hjelp av gammeldags
varmeflaske. Akupunktur kan hjelpe.

– Fibromassasje

– Lymfedrenasje

– Forsiktig fysioterapi eller annen behandling som øker blodsirkulasjonen i
muskulaturen.

– Musklene har bruk for surstoff, prøv derfor å røyke minst mulig, trekk mye frisk luft,
unngå alkohol.

– Muskelvarmende salve: 0,75 – 1{6701a37b2cb6470f3acbaaefa658c410e18c551aa8c0af5b0f6fbd5c406f6b80}

– Psykomotorisk terapi

– Selvtrening/avspenning, gjerne ved hjelp av musikk

– TNS: Et nervestimulerende apparat på størrelse med en walkman som gir elektriske
impulser.

– Trening i varmt basseng – husk uttøyning

– Rolig uttøyning og strekking av muskler hver dag

– Sunn mat med mye grønnsaker og friskt vann. Reduser gjerne inntak av sukker.

– Unngå fysisk og psykisk stress

– Unngå koffeinholdige drikker, f.eks Coca Cola (men koffeinfri kaffe inneholder mye
antioksidanter og er gunstig)

– Unngå Omega 6 fettsyrer: kan hemme immunforsvaret og medføre økte smerter og
inflammasjoner i muskler og ledd (forsker Anna Haug og Olav Albert Christophersen,
universitetet for miljø- og biovitenskap)